30 ANYS DE FOGUERONS DE SANT ANTONI A GRÀCIA
La festa de Sant Antoni és la més celebrada a tots els territoris de parla catalana realitzant-se a partir del 17 de gener. És la festa per excel·lència de l’hivern formant part del patrimoni cultural i etnològic. A més, n’és el protagonista de la setmana dels barbuts. La iconografia de Sant Antoni ens presenta normalment aquest sant acompanyat d’un porquet, ja que l’hagiografia popular li atribueix la curació d’un garrinet. És per això que se’l considera protector dels animals.
La Festa
Fa més de sis-cents anys que a Mallorca, Sant Antoni és el patró dels pagesos. El sant patró de la pagesia catalana medieval va originar un ric costumari tradicional a l’illa: dimonis, foguerons, cants de simbomba, torrada de botifarrons i sobrassada, fins al punt d’esdevenir una de les festes referencials de l’hivern al camp mallorquí
La revetlla poblera a Gràcia
Des de l’any 1993, a iniciativa de l’apotecari Antoni Torrens, el darrer dissabte del mes de gener a les places del Diamant i de la Virreina de Gràcia té lloc la revetlla mallorquina de Sa Pobla a Gràcia. Actualment són nombrosos carrers que també fan foguerons i viuen la tradició de Sa Pobla.
Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia
La creació de la Federació el 2013 ha permès l’organització de la festa per garantir la seva continuïtat i es considera com la Festa Major d’hivern a Gràcia. En forment part 6 entitats: l’Associació Cultural Albopàs de Sa Pobla i cinc de Gràcia: la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, la Fundació Festa Major de Gràcia, l’Associació Cultural Gastronòmica el Cargol Graciós, L’Associació Cultural TRAM/ CAT- Centre Artesà Tradicionàrius i la Federació de Colles de Sant Medir. També es compta amb la participació del Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia.